Možno by ste si povedali, že v rodine, kde už 25 rokov robia perníky ich určite nejedia. Opak je pravdou. Na našom vianočnom stole nesmú chýbať tradičné medové rezy.
Ide o recept, ktorý nájdete snáď v každej kuchárke s malými obmenami alebo rôznymi výmyslami. Ten náš bude tradičný, pri ktorom sa držíme hesla: „V jednoduchosti je krása.“, v tomto prípade skôr „V jednoduchosti je chuť.“
Ingrediencie:
• Medové pláty (1 balenie)
• Varová čokoláda 100g
• Cera 20g
• Slivkový lekvár 50g
Na plnku:
• Zlatý klas - 1 balenie
• Mlieko 0,25l
• Maslo 125g
• Práškový cukor 90g
Postup:
V prvom rade si uvaríme puding z mlieka a zlatého klasu. Treba dbať na to, aby bol hustejší a nepridávame doň cukor. Následne ho dáme vychladnúť na izbovú teplotu (maslo musí mať takú istú teplotu ako pudding, aby sa plnka nezrazila!).
Medzitým si dáme roztopiť varovú čokoládu spolu s cerou do vodného kúpeľa.
Ďalej si rozšľaháme maslo s práškovým cukrom. Túto hmotu zmiešame s vychladnutým pudingom. Pozor: Vždy dávame maslo do pudingu, nie naopak.
Potom postupne začneme napĺňať medové pláty. My vrstvíme nasledovne: plát, plnka, plát, slivkový lekvár, plát, plnka, plát. Vopred pripravenú čokoládu potom nalejeme na medové rezy a necháme stuhnúť približne 6-12 hodín, záleží od toho ako sa nevieme dočkať.
Tip: Keď sa Vám nepodarí čokoláda rovnomerne rozliať a ostane nerovný povrch, môžete ho čokoládou, čo ostala, lyžičkou pokvapkať. Zakryjú sa tým nerovnosti.
|